Môj účet

Ako správne umyť motor

Umývanie motora nie je žiadna veda, keď vám naznačíme ako pracovať a akú autokozmetiku použiť na vyčistenie motora auta. Pre ľahkú orientáciu vám ukážeme, ako umývame motorový priestor my a aké produkty a pomôcky k tomu používame. Najdôležitejší je čistič motora a správny postup, v nasledujúcom texte si ukážeme ako správne vyčistiť motor auta.

jak umýt motor auta?

Čistič motora Dodo Juice Release The Grease Engine Bay Cleaner

Skvelý čistič motora od Dodo Juice je účinný, šetrný a dokonca pekne vonia. Nezanecháva žiadne fľaky, ani nespôsobuje hrdzu na skrutkách či plechu, ako to niekedy býva pri lacných čističoch motora, ktoré sú až príliš agresívne. Čistič motora Release The Grease preniká rôznymi druhmi kontaminácie, ktorú dokáže následne rozpustiť. Navyše vôňa produktu na citrusovej báze je oveľa príjemnejšia, ako použitie iných výrobkov na báze priemyselných rozpúšťadiel. Rozhodne vám nebude pri používaní tohto prípravku "blbo".

čističe na mytí motoru u auta

Práca pred čistením: navlhčenie motora ako 1. krok

Motor by mal byť chladný. Odporúčame teda motor umývať ráno, keď mal cez noc možnosť 100% vychladnúť a nebudú tak vznikať nárazové zmeny teplôt. To motoru a jeho mechanickým častiam nerobí dobre. Zdvihnite kapotu, vezmite hadicu s vodou a omyte slabším tlakom vody, potom nechajte 3-5 minút pôsobiť samotnú vodu. Motor by mal byť zvlhčený pred použitím čističa. Skontrolujte bočné okienka, či sú vytiahnuté pred tým, než začnete vodou oplachovať. Nech sa nedostane voda aj do interiéru.

Umývání motoru

Berieme do ruky čistič, chráňte svoju pokožku a oči - 2. krok

Pri práci s čističom motora si vždy navlečte chemicky odolné gumové rukavice a v ideálnom prípade aj ochranné okuliare. Chráňte na prvom mieste svoje zdravie. Je to otázka sekundy pripraviť sa na čistenie.

Čistič Dodo Juice na motor u auta

Začíname s očistou kapoty - 3. krok

Motor vždy umývajte ako prvý, až potom celú karosériu autošampónom. Vezmite čistič do ruky a začnite najprv kapotou a to od strany čelného okna. Nastriekajte prípravok na celú spodnú časť kapoty, okrem látkového tlmenia a nechajte 3-5 minúť pôsobiť. Následne použite chemicky odolný štetec (použite plastový, má dlhšiu a užšiu rukoväť) a všade, kde je usadená zaschnutá špina natierajte a čistite. Následne omyte tlakovým čističom. Na kapote v miestach spojov môže byť ochranný vosk z výroby, ten tam nechajte.

Štětec na čištění motoru a kapoty auta

4. krok - čistenie motora auta

Vezmite čistič motora, a snažte sa ho nastriekať všade tam, kam sa dá dostať, môžete dať dole aj plastové veko motora. Čistič nechajte 3-5 minút pôsobiť a následne vezmite plastový chemicky rezistentný štetec a kam sa dostanete rozotrite a čistite. Snažte sa, aby čistič motora nestriekal mimo motorový priestor, na blatníky alebo nárazník, poškodila by sa ochranná vrstva vosku. Potom motor omyte prúdom vody (odvážnejší potom umyjú motor tlakovým čističom z rozumnej vzdialenosti).

vyčištění motoru auta

Tepovanie látkového obloženia kapoty - 5. krok

Na väčšine kapôt nájdete z vnútornej strany väčšie či menšie látkové obloženie, ktoré slúži ako tlmenie. Ide väčšinou o špeciálny molitan, potiahnutý čiernym, obvykle nie príliš kvalitným kobercom, ktorý veľmi rád pojme špinu, prach, muchy a mastnotu z motora. Aby bol motorový priestor naozaj čistý, je nutné tlmenie vyčistiť. Neodporúčame ho vystriekavať tlakovým čističom, látka potom nasaje obrovské množstvo vody, môže sa prevesiť a poškodiť sa tak vlastnou váhou. My používame čistič kobercov ValetPro Classic Carpet Cleaner. Je dobré mať tiež kvalitný tepovač.

Tepovač na auto

Vysušenie motora a kapoty - 6. krok

Po oplachu vodou je dobré motor vysušiť mikrovláknovou utierkou, začnite vysušením kapoty, až potom motorového priestoru a motora. Po použití čističa motora od Dodo Juice nie je nutná ďalšia impregnácia. Po skončení čistenia motor naštartujte a nechajte ho 1-3 minúty bežať na voľnobeh. Váš motor bude zase voľne dýchať a lepšie sa chladiť aj zahrievať.

leštění kapoty auta utěrkou z mikrovlákna

Spotreba a varianty objemu čističa motora Dodo Juice

Spotreba čističa motora na vozidlo Mini Cooper S F56 (MY 2015) s motorom 2.0 bola presne 500 ml. Čistič motora Dodo Juice Release The Grease Engine Bay Cleaner môžete zakúpiť v klasickom balení 500 ml s rozprašovačom alebo v priemyselnom veľkom balení 5 litrov.

vyčištěný motor auta
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok
Ako postupovať pri leštení koncoviek výfuku
Postup pri leštení kovov a chrómu - leštili sme koncovky výfuku na Mini Cooper S.
Celý článok
Chemická dekontaminácia laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých čiastočiek pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze, ktorý môžete využiť aj na efektívne čistenie kolies.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok