Môj účet

Ako spoznať stupeň výbavy továrenského audio systému BMW?

Továrenské ozvučenie väčšiny vozidiel bavorskej značky BMW je na veľmi podpriemernej úrovni a ak ste fanúšikovia kvalitného zvuku, je spravidla nutné pôvodný audio systém vymeniť. Ak sa rozhodnete pre montáž reproduktorov, je v prvom rade potrebné poznať továrenskú výbavu vozidla, podľa ktorej sa musíme riadiť pri voľbe nových reproduktorov. Stupeň výbavy ozvučenia väčšiny moderných BMW je možné celkom jednoducho zistiť a my si v tomto článku povieme ako na to a čo je potrebné na inštaláciu nových reproduktorov, ktoré pozdvihnú ozvučenie vášho vozidla BMW na úplne inú úroveň. Najčastejšími stupňami výbavy ozvučenia BMW sú:

  1. Základné ozvučenie
  2. Hi-Fi Sound System (S676A)
  3. Harman Kardon Surround Sound System

Čo majú všetky výbavy ozvučenia BMW spoločné je rozmer a tvar reproduktorov. Či už máte vo vozidle základné ozvučenie, alebo napríklad príplatkový Harman Kardon, vždy ide o malé reproduktory s priemerom membrány stredobasu 100 mm, ktorá má navyše špecifické zachytenie a samozrejme aj konektory. Je teda nemožné tieto reproduktory nahradiť ľubovoľnými aftermarket reproduktormi. Našťastie niekoľko renomovaných výrobcov sa prispôsobilo a na trhu máme viac možností, ako ozvučenie BMW výrazne vylepšiť. My v Ahifi sa zameriavame výhradne na renomovaného talianskeho výrobcu Audison, ktorý ako jediný na svete ponúka kompletnú integráciu na originálny systém bez akéhokoľvek zásahu do pôvodnej elektroinštalácie. Všetko o tejto téme sa dočítate v našom článku "ako na špičkové ozvučenie BMW", kde sa dozviete všetky možnosti inštalácie nového ozvučenia, ktoré výrazne predčí aj tie najdrahšie varianty továrenského audio systému. Teraz ale späť k téme, na nasledujúcich riadkoch sa dozviete typické znaky jednotlivých výbav a ako riešiť ich náhradu.

Základné BMW ozvučenie

Asi najčastejší variant väčšiny vozidiel značky BMW a bohužiaľ tiež najmenej kvalitné. Táto výbava obsahuje papierové širokopásmové reproduktory v predných a zadných dverách, prípadne v strope alebo v zadnom plate. Pod sedačkami nájdete papierové subwoofery s priemerom 165 mm. Všetky reproduktory sú zapojené na autorádio bez externého zosilňovača. Čo je na tomto systéme najviac zarážajúce je absencia výškových reproduktorov. Zvuk je teda bez akýchkoľvek detailov a ak očakávate aspoň minimálnu kvalitu, budete výsledkom veľmi sklamaní. A ako jednoducho spoznáte tento stupeň výbavy? Práve vďaka absencii výškových reproduktorov, ktoré sú u vyšších výbav umiestnené v A stĺpiku (vnútorná strana zrkadiel). V prípade výmeny továrenských reproduktorov za komponentné reproduktory s oddelenými výškovými reproduktormi je nutné zakúpiť u predajcu BMW originálne mriežky pre výškové reproduktory, ktoré sú automaticky súčasťou vyšších výbav. Následná výmena reproduktorov aj subwooferov je už veľmi jednoduchá, stačí ich jednoducho vymeniť za nové. Vzhľadom na slabý výkon autorádia odporúčame kompletné ozvučenie bez zásahu do pôvodnej elektroinštalácie vozidla, kedy zapojíme všetky reproduktory aj subwoofery na zosilňovač s DSP procesorom. Na priebeh výmeny základného ozvučenia a podrobnú galériu vrátane porovnania pôvodných a nových reproduktorov sa môžete pozrieť v našom článku montáž do BMW 5 (F31), kde sme inštalovali kompletné nové ozvučenie Audison. Oproti upgradu vyššej výbavy Hi-Fi Sound System je nutné počítať s časovo mierne náročnejšou montážou, ktorá nám zaberie priemerne 8 hodín času. Dôvodom je natiahnutie Plug & Play kabeláže Audison od hlavnej jednotky, ktorá je umiestnená v palubnej doske a od subwooferov k zosilňovaču.

Hi-Fi Sound System

Ďalšou výbavou a tentokrát už zvyčajne príplatkovou, je ozvučenie s označením Hi-Fi Sound System. Táto výbava zahŕňa papierové komponentné reproduktory s oddelenými výškovými reproduktormi v predných dverách, taktiež komponentné alebo koaxiálne reproduktory v zadných dverách, prípadne v strope alebo v zadnom plate, centrálny reproduktor a papierové subwoofery umiestnené pod sedačkami s priemerom membrány 200 mm. Všetko je zapojené na sedemkanálový zosilňovač, ktorý je umiestnený zvyčajne v batožinovom priestore. Bohužiaľ ani táto výbava neprináša podstatné zlepšenie a výsledný zvuk je podpriemerný, plochý a s minimálnymi detailmi a dynamikou. A ako spoznáte, že máte vo vozidle práve výbavu Hi-Fi Sound System? Vodítkom budú opäť výškové reproduktory, konkrétne ich mriežky, ktoré nemajú žiadne označenie a nájdete ich v A stĺpiku predných dverí, alebo priamo v plastoch dverí. V batožinovom priestore navyše nájdete ukrytý zosilňovač. Tento systém je najjednoduchší na upgrade reproduktorov aj inštaláciu zosilňovača s DSP procesorom. Na priebeh montáže a podrobnú galériu vrátane porovnania pôvodných a nových reproduktorov sa môžete pozrieť v našom článku montáž do BMW 5 (F11), kde sme inštalovali kompletné nové ozvučenie práve miesto pôvodnej výbavy Hi-Fi Sound System. Montáž je oproti upgradu základného ozvučenia výrazne jednoduchšia aj lacnejšia, pretože sa využije kompletná továrenská kabeláž. Stačí továrenský zosilňovač odpojiť a vďaka špeciálnemu Plug & Play konektora Audison pripojiť zosilňovač s DSP procesorom, ktorý poskytne novým reproduktorom aj subwooferom Audison vysoký výkon a možnosť detailného nastavenia. Montáž je zvyčajne na 6 až 7 hodín času, vrátane nastavenia procesora.

Harmann Kardon Surround Sound System

Už menej častou možnosťou výbavy je ozvučenie od Harmann Kardon, prípadne Bang & Olufsen. Tieto systémy obsahujú komponentné reproduktory v predných a zadných dverách, v strope a centrálny reproduktor v palubnej doske. Subwoofery s priemerom 200 mm sú umiestnené pod sedačkami. Všetko je zapojené optickými káblami na digitálny deväťkanálový zosilňovač. Vzhľadom na zložitosť systému a prítomnosti optikých káblov je výmena najnáročnejšia a tiež najnákladnejšia. Ozvučenie týchto výrobcov spoznáte ihneď podľa nápisu na výškových reproduktoroch. Aj zvuk týchto audio systémov má značné rezervy a vo väčšine moderných BMW ho vieme nahradiť, avšak je nutné počítať s vyššou čiastkou z dôvodu integrácie systému na továrenské optické káble. Ak je pre vás ozvučenie Harmann a Bang & Olufsen lákadlom a ľutujete jeho absenciu zrovna vo vašom vozidle, máme pre vás dobrú správu. Ozvučenie od Audison, na ktoré sa špecializujeme, výrazne predčí ako zvukovo, tak aj výkonovo tieto príplatkové výbavy. Okrem špičkového zvuku ponúka riešenie od Audison montáž bez zásahu nielen do interiéru, ale aj do pôvodnej elektroinštalácie, istotu, že nestratíte záruku nového vozidla, možnosť veľmi detailného vyladenia pomocou DSP procesoru pre konkrétne vozidlo aj možnosť celé ozvučenie kedykoľvek kompletne demontovať a inštalovať do iného vozidla.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.