Môj účet

Ako na špičkové ozvučenie BMW?

Ozvučenie vozidiel BMW je často diskutovaná téma, pretože zďaleka nezodpovedá kvalite a cene vozidiel samotných. Ak si zakúpite vozidlo v cene často aj vysoko presahujúce 40 tisíc eur, tak spravidla očakávate, že za danú cenu dostanete aj kvalitné ozvučenie. Opak je bohužiaľ pravdou a prekvapivo aj v najvyšších radoch tejto bavorskej značky často nájdete iba základné ozvučenie s absenciou výškových reproduktorov, ktoré sa snažia simulovať papierové full range reproduktory. Výsledkom je podpriemerný zvuk bez akýchkoľvek detailov vo vyšších frekvenciách s nevýraznou basovou zložkou, hoci pod sedačkami nájdete subwoofery s priemerom 165 mm. Bohužiaľ ani vyššia výbava Hi-Fi Sound System (option 676) neprináša podstatné zlepšenie. Súčasťou ozvučenia už sú komponentné reproduktory s oddelenými výškami, ktoré sú spolu so zadnými reproduktormi a subwoofermi pod sedačkami o priemere 200 mm zapojené na továrenské zosilňovače, uchu lahodiaci zvuk však nečakajte. Aj preto veľmi často meníme reproduktory práve pri vozidlách s touto výbavou. Výrazný pokrok a určitá záruka kvality je až systém Harman/Kardon (Logic 7), ktorý má síce značné rezervy, ale i napriek tomu dokáže uspokojiť väčšinu užívateľov BMW. Na nasledujúcich riadkoch vám predstavíme všetky možnosti výmeny reproduktorov do vozidiel BMW, vrátane hi-end ozvučenie, ktoré mnohonásobne predčí aj výbavu od Harman/Kardon. Na modeli BMW zas tak nezáleží a ak vlastníte jeden z moderných vozidiel typu BMW E53, E60, E53, E70, E71, E81, E87, E90, F10, F11, F15, F20, F25, F26, F30, F31, F32, F36, F48, G20, G21, G30, G31 a ďalších, je pred výmenou reproduktorov najdôležitejšie zistiť, aké máte vo vozidle továrenské ozvučenie. Od toho sa odvíja ďalší postup aj zvolené komponenty.

Najčastejšie varianty továrenského ozvučenia vozidiel BMW

1. Základné ozvučenie - zahŕňa papierové širokopásmové reproduktory s absenciou výškových reproduktorov v predných aj zadných dverách, prípadne v strope alebo zadnom plate. Papierové subwoofery s priemerom membrány 165 mm sú umiestnené pod prednými sedačkami. Všetko je zapojené na autorádio bez externého zosilňovača. V prípade výmeny továrenských reproduktorov za komponentné reproduktory s oddelenými výškovými reproduktormi je nutné zakúpiť u predajcu BMW originálne mriežky pre výškové reproduktory, ktoré sú automaticky súčasťou vyšších výbav. Na účely montáže na našej dielni máme tieto komponenty skladom pre všetky vozidlá BMW. Druhou možnosťou, ktorú príliš neodporúčame, je zakúpenie koaxiálnych reproduktorov s integrovanými výškovými reproduktormi.

2. Hi-Fi Sound System (Option 676) - zahŕňa papierové komponentné reproduktory (s oddelenými výškovými reproduktormi) v predných dverách, komponentné alebo koaxiálne reproduktory v zadných dverách, prípadne v strope alebo zadnom plate, centrálny reproduktor a papierové subwoofery umiestnené pod sedačkami o priemeru membrány 200 mm. Všetko je zapojené na sedmikanálový zosilňovač, ktorý je umiestnený zvyčajne v batožinovom priestore. Tento systém je najjednoduchší na upgrade reproduktorov aj inštaláciu zosilňovača s DSP procesorom. Nie je nutné nič dokupovať a komponenty stačí vymeniť za nové.

3. Harmann Kardon Surround Sound System - tento systém obsahuje komponentné reproduktory v predných a zadných dverách, v strope a v palubnej doske. Subwoofery s priemerom 200 mm sú umiestnené pod sedačkami. Všetko je zapojené na digitálny deväťkanálový zosilňovač. Vzhľadom na zložitosť systému je výmena najnáročnejšia a tiež najnákladnejšia.

Ozvučenie od špičkového talianskeho výrobcu Audison

Vozidlá BMW disponujú reproduktormi s priemerom 100 mm, ktoré majú špecifické uchytenie a preto nie je možné zvoliť ľubovoľné reproduktory tohto rozmeru. To isté sa samozrejme týka plochých subwooferov pod sedačkami. Za niekoľko posledných rokov sme montovali reproduktory určené do vozidiel BMW od niekoľkých renomovaných výrobcov ako Gladen, Match, Rockford Fosgate, uDimension, Eton, Steg a Audison a práve riešenie od posledného uvedeného výrobcu nás presvedčilo natoľko, že sme sa rozhodli zaoberať sa už výhradne ozvučením Audison. Pýtate sa čím nás ich produkty tak zaujali? Na začiatok nám dovoľte pár slov o tomto populárnom talianskom výrobcovi. Audison spadá pod spoločnosť Elettromedia, s.r.l., ktorá vlastní okrem iného aj ďalšiu populárnu značku Hertz. Vo svete je známy predovšetkým svojimi hi-endovými zosilňovačmi a procesormi, ktoré pravidelne získavajú najprestížnejšie ocenenie organizácie EISA. V sortimente Audison nájdete napríklad aj oficiálne najdrahší zosilňovač na svete Audison HV Venti. Ale Audison nie sú len zosilňovače a procesory, ale aj špičkové reproduktory, subwoofery a predovšetkým systémy pre ľahkú integráciu na továrenské ozvučenie áut. Medzi tie patrí aj BMW, pre ktoré Audison ponúka unikátny zvukový systém, ktorý svojimi vlastnosťami predčí všetku konkurenciu. Inžinieri v Audisonu sa nezmierili len s reproduktormi a subwoofermi, ktoré ponúka niekoľko výrobcov, ale vytvorili kompletný systém zahŕňajúci zosilňovač s DSP procesorom a najmä možnosť všetko zapojiť bez akéhokoľvek zásahu do pôvodnej elektroinštalácie vozidla. Nie je potrebné nič strihať, spájkovať, alebo ťahať novú kabeláž. Vďaka špecifickým komponentom a kabeláži stačí všetko zacvaknúť na pôvodné konektory. Všetky komponenty môžete kedykoľvek z auta demontovať a všetko vrátiť do pôvodného stavu. A to hlavné - špičkový zvuk vyladený DSP procesorom priamo na konkrétne vozidlo. Aké teda výhody Audison ponúka oproti konkurencii?

  • Špičkové ozvučenie, ktoré zvukovo aj výkonovo výrazne predčí ozvučenie od Harmann Kardon.
  • Úplná integrácia na továrenský systém a žiadny zásah do pôvodnej elektroinštalácie vozidla.
  • Ako jediný výrobca na svete umožňuje Audison Plug & Play inštaláciu aj v prípade základného BMW ozvučenia.
  • Jednoduchá montáž - nie je nutné nič rezať, strihať, spájkovať, alebo ťahať novú kabeláž.
  • Zvuk riadený špičkovým osemkanálovým zosilňovačom s DSP procesorom.
  • Vyladenie ozvučenia pre konkrétne vozidlo, žiadny automobil od nás neodchádza s rovnakým nastavením.
  • Neriskujete stratu záruky alebo dizajn interiéru vozidla.
  • Možnosť všetky komponenty z vozidla kedykoľvek demontovať a vrátiť všetko do pôvodného stavu.

Výmena reproduktorov u základného a Hifi-Sound systému

Možnosti ako vylepšiť ozvučenie vo vozidlách BMW ponúka Audison niekoľko. Tým najzákladnejším je výmena reproduktorov. Už len výmenou továrenských reproduktorov dosiahnete neporovnateľne kvalitnejšie ozvučenie, ktoré vás nadchne detailnými a prirodzenými výškami a presnými, hlbokými basmi. Najmarkantnejší rozdiel pocítite u základného ozvučenia, ktorému chýbajú výškové reproduktory a zvuk je značne podpriemerný. Aj pri zapojení reproduktorov Audison na továrenské autorádio sa môžete tešiť nielen na neporovnateľne kvalitnejší zvuk, ale vďaka vysokej citlivosti reproduktorov Audison tiež na vyššiu hlasitosť a dynamiku. Podobne výrazný posun zaznamenáte aj pri výmene reproduktorov príplatkového systému Hi-Fi Sound System, ktorý disponuje zosilňovačom a je schopný dodať novým reproduktorom vyšší výkon. Vyberať môžete z niekoľkých komponentov, ktoré využívame pre montáž do vozidiel BMW. Ich presné určenie sa dočítate v manuáli výrobcu, kde nájdete podrobnú tabuľku pre všetky typy vozidiel BMW. Vhodné reproduktory pre váš konkrétne vozidlo nájdete aj v našich reproduktorových setoch, kde môžete vyberať z mnohých variantov reproduktorov. Do vozidiel BMW sa najčastejšie montujú nasledujúce reproduktory Audison:

Cena montáže reproduktorov začína na sume 285,- € vrátane práce v prípade výmeny reproduktorov v predných dverách. Je len na vás, koľko reproduktorov sa rozhodnete vymeniť. Kompletná výmena všetkých reproduktorov vrátane subwooferov pod sedačkami sa pohybuje priemerne okolo 1 000,- €. Vzorovú montáž do vozidla BMW X5 s obsiahlou fotogalériou a porovnaním pôvodných a nových reproduktorov si môžete pozrieť v našom článku. Cena sa môže líšiť podľa vozidla a výbavy. V prípade základného systému je nutné zakúpiť originálne domčeky pre výškové reproduktory, ktoré pre vás držíme skladom.

Kompletné ozvučenie Audison so zosilňovačom s DSP procesorom

Tie najväčšie prednosti riešení od značky Audison spoznáte pri kompletnom ozvučení s digitálnym osemkanálovým zosilňovačom Audison, ktorý disponuje dostatočným výkonom pre osem reproduktorov a dva subwoofery. Jeho ďalšou devízou je integrovaný DSP procesor, vďaka ktorému detailne naladíme zvuk pre dané vozidlo a celé ozvučenie tak posunieme na nezrovnateľne vyššiu úroveň. O kvalitách tohto zosilňovača svedčí aj ocenenie prestížnej organizácie EISA ako "Best Product" v kategórii In-Car Integration. Pre správnu voľbu komponentov a možnosti montáže je nutné poznať továrenské ozvučenie vozidla. Najľahšia situácia nastáva v prípade výbavy Hi-Fi Sound System, keď pôvodný zosilňovač nahradíme digitálnym zosilňovačom Audison. Vďaka špecifickému konektoru nie je potrebná žiadna úprava pôvodnej kabeláže, ktorú využijeme pre nový zosilňovač. Jeho inštalácia je otázkou niekoľkých desiatok minút a vďaka veľmi malým rozmerom zosilňovača ho skryto umiestnime do interiéru vozidla. Ak je vo vozidle iba základné ozvučenie bez externého zosilňovača, je montáž cca o tri hodiny časovo náročnejšia. Opäť však platí, že využívame pôvodnú kabeláž, ktorú fyzicky neupravujeme a všetky komponenty je možné napríklad pri predaji auta demontovať a vrátiť späť pôvodný systém bez akýchkoľvek úprav. Montáž obvykle zahŕňa nasledujúce komponenty:

Cena montáže reproduktorov do predných aj zadných dverí (prípadne do stropu), 2 subwooferov a zosilňovača s DSP procesorom vrátane práce a vyladenie zvuku pre daný automobil začína na sume 1 732,- € v prípade továrenského ozvučenia Hi-Fi Sound System. Vzorovú montáž do vozidla BMW 5. radu F11 s obsiahlou fotogalériou a porovnaním pôvodných a nových reproduktorov si môžete pozrieť v našom článku. Suma sa môže navýšiť v prípade výmeny centrálneho reproduktora a zvolenie výkonnejšej verzie zosilňovača, alebo ak je vo vozidle základné ozvučenie. Preto nás vždy najprv informujte o existujúcej výbave vozidla. Typy montáže sú veľmi variabilné a je možné inštalovať napríklad lacnejší štvorkanálový zosilňovač s DSP procesorom pre predné reproduktory a subwoofery, prípadne iba pre subwoofery a výrazne tak znížiť výslednú čiastku za montáž. V prípade záujmu o montáž nás preto najprv kontaktujte a spýtajte sa na všetky možnosti pre vaše konkrétne vozidlo.

Požadujete ešte viac? Riešením je hi-end ozvučenie Morel

Ak patríte medzi najnáročnejších poslucháčov hudby, požadujete maximálnu kvalitu zvuku bez kompromisov a továrenské ozvučenie Harmann Kardon, ani zvukovo pokročilejšie ozvučenie Audison nie je pre vás ideálnym variantom, máme riešenie aj v tomto prípade. Tým sú reproduktory od izraelských majstrov zvuku - Morel. Značka Morel sa úzko špecializuje na nekompromisné reproduktory najvyššej možnej kvality nielen do auta, ale aj do domácnosti. Fanúšikov hudby po celom svete udivuje špičkovým naturálnym zvukom, ktorý má k dokonalosti tak blízko, ako to len ide. Na účely montáže do vozidiel BMW môžeme využiť reproduktory tretieho najvyššeho modelového radu Hybrid, ktoré síce nemajú špecifický tvar nutný pre montáž do vozidiel BMW, ale vďaka veľmi šikovnému riešeniu variabilného uchytenia môžeme reproduktory s ľahkosťou inštalovať a priniesť vám radosť z fantastického zvuku typického pre túto značku. Morel dokáže aj z malých reproduktorov s priemerom 100 mm dostať nielen úplne perfektný zvuk, ale aj takú dynamiku a hlasitosť, ktorá vás dostane. Reproduktory Morel radu Hybrid patria medzi absolútnu svetovú špičku, ktoré zaručujú mnohonásobne vyššiu kvalitu oproti reproduktorom Harmann Kardon a vytvoria z vášho vozidla malý koncertný sál. Podmienkou je samozrejme zapojenie na adekvátny zosilňovač a dôkladné naladenie celého systému. Čo sa týka montáže, tak tá je vďaka zosilňovaču Audison opäť bez akéhokoľvek zásahu do pôvodnej elektroinštalácie. Od značky Audison využijeme aj subwoofery, ktoré sú z hľadiska výkonu aj zvuku ideálnym variantom. V prípade základného ozvučenia, alebo Hi-Fi Sound Systemu použijeme najmä nasledujúce komponenty:

  • Komponentné reproduktory Morel Hybrid 402 v predných a zadných dverách (prípadne stropu).
  • Koaxiálne reproduktory Morel Hybrid 402 Integra (v niektorých vozidlách BMW v zadných dverách).
  • Subwoofery Audison APBMW S8-2 vo verzii 2 Ω pre maximálne využitie výkonu zosilňovača.
  • Výkonný zosilňovač s DSP procesorom Audison F8.9 Bit.
  • Originálna kabeláž Audison pre jednoduchú integráciu na súčasný systém.

Cena montáže predných reproduktorov, subwooferov a zosilňovača s DSP procesorom vrátane práce a vyladenie zvuku pre daný automobil začína na sume 2 238,-  v prípade továrenského ozvučenia Hi-Fi Sound System. Vzorovú montáž do vozidla BMW M6 s reproduktormi Morel Hybrid a obsiahlú fotogalériu si môžete pozrieť v našom článku. Suma sa môže mierne líšiť, ak je vo vozidle pôvodné základné ozvučenie.

A ako vybrať tie správne reproduktory pre vozidlá BMW?

Zdá sa vám tento článok a mnoho možných variantov príliš zložité? Aj preto sme pre vás vytvorili reproduktorové sety do vozidiel BMW, kde nájdete niekoľko variantov pre konkrétne vozidlá. V ponuke nájdete všetky modely vozidiel BMW rozdelených podľa názvu. Stačí si len vybrať vaše vozidlo, následne zvoliť typ aktuálneho továrenského BMW ozvučenia (ak si nie ste istí, odporúčame prečítať náš ďalší článok, ktorý sa týka práve továrenských audio systémov BMW) a vybrať si jednu z uvedených variantov. Zakúpiť môžete napríklad iba predné reproduktory, zadné reproduktory, všetky reproduktory v jednom sete, prípadne kompletné ozvučenie vrátane zosilňovača s DSP procesorom. Všetky sety obsahujú všetko potrebné pre montáž a nie je nutné nič ďalšie dokúpiť. Reproduktory Audison si teda môžete sami zakúpiť a inštalovať, prípadne získali približnú informáciu na koľko peňazí nové ozvučenie Audison vyjde do vášho vozidla. Upozorňujeme, že ide o základné a najpredávanejšie varianty a väčšina z nich je možné ešte upraviť podľa vašich požiadaviek. Je možné napríklad vyňať zo setu centrálny reproduktor, prípadne zvoliť zosilňovač s menej kanálmi a ušetriť tak významnú sumu. V prípade ľubovoľných otázok alebo záujmu o montáž nás samozrejme kedykoľvek kontaktujte na e-maile dotazy@ahifi.cz.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.