Môj účet

Základné čistenie podbehov

Čistenie podbehov - kde to nie je veľmi vidieť

Priestor za kolesom, resp. podbehy, tam sa obvykle nedá pohodlne dostať a pri umývaní auta sa tieto miesta zanedbávajú, a pritom sa tam usádza bezkonkurenčne najviac špiny. Rozhodli sme sa to nerobiť nijako zložito a zvolili sme jednoduché jednokrokové čistenie podbehov. Odporúčame robiť 2x ročne, vždy keď prezúvate pneumatiky na zimnú alebo letnú sezónu.

Bilt Hamber Surfex HD

Ako začať pri čistení podbehov

Začneme demontážou kolies. Ak nemáme k dispozícii zdvihák na celé auto. Po demontáži kolesa si môžete prehliadnuť ako veľmi je priestor zanesený a špinavý. Pred samotným čistením odporúčame podbeh mierne navlhčiť vodou a následne použiť silný čistič na podbehy a nastriekať na všetky miesta, kam sa len dá dostať. Nám sa na podbehy najlepšie osvedčil biologicky odbúrateľný čistič Bilt Hamber Surfex HD, ktorý používame nezriedený. Existuje mnoho iných čističov, ale nám sa osvedčil práve tento, a to ako svojou šetrnosťou k životnému prostrediu, tak svojou skvelou účinnosťou.

Čištění podběhů

Čistíme podbehy štetcom alebo kefkou

Čistič necháme pár minút pôsobiť, a následne vezmeme do ruky kefu alebo štetec (nesmie mať ostré štetiny, aj plastový podbeh ľahko poškriabete). Nezabudnite si navliecť ochranné rukavice pri čistení podbehov. Surfex HD vám síce neublíži, ale môže pokožku vysušiť. Po pár minútach pôsobenia samotného čističa nastriekajte Surfex HD znova lokálne a miesta čištite štetcom alebo kefou, podľa miery znečistenia. Keď budete mať vyčistené, použite najlepšie tlakový čistič a celý podbeh dôkladne vystriekajte prúdom vody. Následne vezmite sušiaci uterák a podbeh vytrite do sucha.

Bilt Hamber Surfex HD čistič na auto

Časová náročnosť, možnosť impregnácie a pár rád na záver

Ak budete podbehy len čistiť, tak vám to zaberie pri svižnom tempe cca 90 minút, ak sa budete veľmi sústrediť na každý detail, potom vám to môže zabrať aj 3 hodiny času, myslené na celé auto. Čistenie podbehov teda nie je časovo náročné. My sme čistili Mini Cooper S (r.v. 10/2014), ktorý mal v dobe čistenia najazdených 37 500 km a domnievali sme sa, že podbehy neboli nikdy čistené. Plastové podbehy si môžete vo finále aj naimpregnovať, nebude sa vám následne ukladať toľko špiny a podbehy sa budú lepšie umývať. Náš TIP na kvalitnú impregnáciu - ValetPro Black To The Future. Pre veľkých detailistov na záver malý TIP: plastové podbehy môžete odmontovať a vyčistiť ich aj z vnútornej strany, čím vám vznikne aj nový, ďalší priestor pod podbehom na vyčistenie. Tam sa časom môže usadiť veľa nečistôt a vznikne také mazľavé bahno, ktoré je pri prevoze väčšinou vlhké. Vaše auto po čase na danom mieste začne korodovať (napr. Škoda Fabia 1 má tento problém), za plastovým podbehom na začiatku prahu sa mazľavá nečistota usadzuje, čo vedie k následnému hrdzaveniu, a to je určite škoda.

Čistič na podběhy Bilt Hamber Surfex HD
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Leštenie kolies a nanesenie ochrany
Postup leštenia kolies a následné nanesenie ochranného vosku, sealantu na kolesá a vosku na pneumatiky.
Celý článok
Ako postupovať pri leštení koncoviek výfuku
Postup pri leštení kovov a chrómu - leštili sme koncovky výfuku na Mini Cooper S.
Celý článok
6 krokov k čistému motoru
V tomto článku vám ukážeme, ako šetrne a efektívne vyčistiť celý motorový priestor v 6 krokoch.
Celý článok