Môj účet

Ako správne na údržbu auta alebo akú použiť autokozmetiku?

Autokosmetika


















 

 

V nasledujúcom článku sa vám pokúsime poradiť ako postupovať, ak si chcete na svojom aute sami urobiť tzv. detailing laku karosérie.

Fáza č.1 - oplach tlakovou vodou

Umytie auta tlakovým čističom, je potrebné dôkladne vystriekať všetky škáry, najmä v zadnej časti auta pri svetlách a v nárazníkoch + dôkladne vystriekať strešné a postranné lišty, kde sa za celú zimu usadilo množstvo toxických nečistôt a soli. Pre dôkladných detailistov nie je výnimkou odobranie kolies a vystriekanie priestoru za a nad okolo a postupne celého spodku vozidla, kde auto tiež veľmi trpí. Neznamená, že to čo nie je vidieť, nepotrebuje svoju údržbu. Na hrubšie nečistoty použite čistič Meguiars all purpose cleaner. Tento prípravok odporúčame nechať krátko pôsobiť a opäť opláchnuť tlakovou vodou. V žiadnom prípade neodporúčame toto robiť na priamom slnku.

Fáza č. 2 - starostlivosť o disky auta

Na hliníkové kolesá, na tie použite prípravok čistič kolies Meguiars hot rims all wheel cleaner, ktorý dokáže odstrániť žltý povlak na diskoch. Na odstránenie zapečeného asfaltu použite Meguairs quik clay starter kit alebo Meguiars Bug & Tar remover. Napred odstráňte žltý povlak a až nakoniec zapečený asfalt. Po vysušení kolies, odporúčame impregnáciu pneumatík produktom Meguiars gold class endurance high gloss tyre gel, ktorý dodá pneumatikám vysoký lesk. Odporúčame nechať 24 hodín zaschnúť než vyjdete na jazdu, inak môže dôjsť vplyvom veľkých otáčok kolies k rozstrekovaniu prípravku na karosériu, na ktorú sa potom lepí prach. Ak chcete chrániť svoje kolesá, použite nakoniec vosk Meguiars.

Fáza č.3 - umývanie auta kvalitným autošampónom

Auto neodporúčame umývať klasickou hubou z "benzínky", ale použiť špeciálnu umývaciu rukavicu, do ktorej sa vám záchytia zvyšky nečistôt a nedochádza tak ku škrabaniu laku karosérie pri umývaní. Rukavice dokážu hrubšie nečistoty pojať do seba, u huby tieto nečistoty zostanú na povrchu a pri umývaní škrabú lak karosérie! Tip na kvalitné rukavice: Meguiars rukavice z jahňacej vlny. Umývanie je príjemnejšie, ak sa šampón dokáže dobre napeniť, my odporúčame autošampón Meguiars NXT generation car wash. Auto vždy umývajte smerom od zhora nadol a nakoniec umývajte kolesá. Umývanie vozidla robte v skorých ranných hodinách alebo pri západe slnka, nikdy auto neumývajte na priamom slnku! Slnko auto rýchlo vysušuje a na aute potom zostanú stopy po vyschnutých kvapkách, čo nevyzerá dobre.

Fáza č. 4 - odstránenie hmyzu a asfaltových bodiek z auta

Na odstránenie hmyzu a "priškvareného" asfaltu veľmi dobre funguje Meguiars Bug & Tar remover, ktorý po chvíľke po nastriekania dokáže hmyz rozpustiť, vy potom už len zotrite mikrovláknovou utierkou Meguiars supreme shine microfiber towel a rozleštíte, aby prípravok na aute nezostal.

Fáza č.5 - Clay

Každý skúsený detailista vie, čo je clay a čo dokáže urobiť s povrchom karosérie auta. Clay je špeciálna "plastelína", ktorá dokáže odstrániť skoro všetko, čo nejde z laku dostať bežným spôsobom, ako je polietavá hrdza, smola, vtáčí trus alebo zvyšky hmyzu. Niekedy to chce čas, než sa podarí danú nečistotu odstrániť, ale nakoniec sa to podarí pri troche trpezlivosti. Pri správnom použití clayu nedochádza k poškriabaniu laku karosérie, ako keď ju drhnete handrou na jednom a tom istom mieste. Naše odporúčanie na správny clay je Meguairs smooth surface clay kit. Pri práci s clayom, povrch laku dostatočne lubrikujte pomocou detailera v spreji. Zamedzíte tak poškriabaniu karosérie. Týmto je lak karosérie pripravený pre ďalšiu fázu, fáza leštenia karosérie.

Fáza č.6 - leštenie laku auta

Príjemnejšia časť jarnej údržby auta je leštenie laku karosérie pomocou špeciálnych pást. Podľa stupňa poškodenia zvolíme hrubosť, na silnejšie poškodenia laku a lokálne škrabance použite Meguiars ScratchX 2.0, na menšie až stredné škrabance použite Meguiars ultimate compound. Na leštenie použite penový aplikátor Meguiars even coat microfiber applicator a na zotretie leštiacej pasty použite špeciálnu utierku Meguiars soft buff terry towels.

Fáza č. 7 - voskovanie karosérie auta

Za odmenu, ako sa hovorí, to je posledná fáza údržby auta, voskovanie. Existuje množstvo voskov a sealantov a je len na vás, aký si nakoniec zvolíte. Vosk vám karosériu čiastočne ochráni, na laku sa toľko nedrží špina a prehĺbi sa opticky hĺbka lesku v laku. My, v Ahifi.sk, sa detailingom zaoberáme viac ako 10 rokov poloprofesionálne, a preto sme schopní správne poradiť, aký prípravok použiť. Vosky môžu byť tekuté alebo v podobe pasty, vo výsledku je jedno, ktorý použijete. Je to len o aplikáciu, niekomu sa lepšie pracuje s tekutým voskom, iný robí s tuhým voskom. My máme radšej vosky tuhé. Naše odporúčanie na špičkový vosk je Meguiars ultimate paste vosk.


Väčšinu bežne predávané autokozmetiky Meguiars môžete zakúpiť priamo na našej kamennej predajni v Brne, kde vám radi poradíme.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.