Môj účet

Renovácia kolies v čiernom klavírnom laku

Leštenie kolies a následné nanesenie ochrany

Rozhodli sme sa, že sa pustíme do malej renovácie kolies na vozidle Mini Coopera S F56, ktorý pravdepodobne často jazdil do kefkovej autoumývárne. Pokúsime sa vám ukázať, ako sme pri renovácii postupovali a na čo je dobré sa zamerať pri obnove lesku alu kolies. Začíname na tom pracovať - krok po kroku.

Renovace kola, leštění kol

1. Kolesá umyjeme šampónom

Začnite demontážou kolesa z auta a následným umytím kolesa z vonkajšej aj vnútornej strany autošampónom, my používame šetrný a voňavý Dodo Juice Born To Be Mild alebo Carbon Collective Lusso 2.0. Pri manipulácii s kolesom si dávajte pozor, aby vám koleso nedopatrením neušlo, keď pracujete napr. na mokrej zámkovej dlažbe, ktorá môže byť klzká. Koleso umývajte ak to je možné vo vodorovnej polohe, pokiaľ ho oprite o nejakú stenu, môže sa odkutálať a pri náraze poškriabať.

2. Kolesá vyčistíme pokojne čističom na motor

Pred strojným leštením kolies je nutné zbaviť kolesá nepeknej kontaminácie. Na kolesách je často "zapečený" brzdový prach. My na odstránenie tejto špiny používame čistič motora Dodo Juice Release The Grease Engine Bay Cleaner/Degreaser Spray 500 ml alebo biologicky odbúrateľný, veľmi účinný čistič Bilt Hamber Surfex HD. Čistič nastriekajte, nechajte chvíľku pôsobiť. Následne vezmite chemicky odolný štetec, napr. ValetPro štetec na kolesá s plastovou rukoväťou a snažte sa špinu odstrániť. Potom vezmite tlakový čistič a opláchnite silným prúdom vody. Pracutje v tieni! Koleso vysušte alebo nechajte vyschnúť na slnku.

3. Strojové leštenie alu kolies

Leštenie kolies vám zaberie asi najviac času a určite ho nebude robiť každý. Kolesá na Mini boli veľmi poškriabané od kefovej autoumyvárne, a preto sme vzali do ruky mini leštičku Rupes iBrid BigFoot Nano a cca 4 hodiny sme leštili jedno koleso k dokonalému výsledku. Lesk je po vyleštení priamo dychberúci - čierna farba sa hraje so slnkom a vytvára dokonalé odlesky - krásny pohľad. Pre prácu s leštičkou Rupes a leštiacimi pastami Rupes je potrebné mať ale už nejaké skúsenosti. Ak sa na to necítite, nepúšťajte sa do toho. Pri členitom kolese môže hroziť riziko prebrúsenia hrany. Ale ak kolesá nebudete a nechcete leštiť strojovo, nedosiahnete takého lesku.

4. Vyčistenie kolies od zvyšku leštiacej pasty

Po leštení na kolesách môžu zostať zvyšky leštiacej pasty. Pred aplikáciou sealantu je dobré lak kolesa vyčistiť čističom laku, napr. Dodo Juice Lime Prime Lite. Nachystáte tak povrch kolies na aplikáciu vosku, sealantu na kolesá alebo keramickej vrstvy.

5. Nanesenie ochrany na alu kolies

Akonáhle máme koleso pripravené, umyté, vyčistené, prípadne naleštené a vysušené, môžeme začať aplikovať ochranu. Použite pokojne penový aplikátor Bilt Hamber App Pad a sealant alebo vosk naneste rovnomerne v jemnej vrstve na celé koleso. My sme použili sealant Poorboy's Wheel Sealant, ktorý sme naniesli len na čelnú stranu, ale pre dokonalý výsledok ho môžete naniesť aj na vnútornú časť kolesa. Sealant zotrite po cca 3-8 minútach, musí byť na omak relatívne suchý. Nanášajte vždy minimálne 2 vrstvy sealantu, a to v časovom rozostupe niekoľko hodín. Na vyleštenie použite mikrovláknovú utierku s dlhým vláknom, napr. Dodo Juice Fantastic Fur Buffing Cloth. Sealant sa veľmi jednoducho nanáša a ľahko sa aj stiera. Jeho nanesenie a následné zotretie je otázkou chvíle. Pre dlhú výdrž vosku / sealantu na kolesá nepoužívajte čističe na kolesá, ale len samotný šampón.

6. Aplikácia vosku na pneumatiky

Nakoniec aplikujeme vosk na pneumatiky. Akonáhle pneumatika uschne, aplikujte vosk na pneumatiky Dodo Juice Tyromania. Nanášanie je celkom jednoduché, stačí nabrať vosk na penový aplikátor a rovnomerne naniesť na celý obvod pneumatiky a nechať zaschnúť.

Video - renovácia kolies v čiernom klavírnom laku

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Ako chrániť pneumatiky a udržať ich nový vzhľad
Aplikácia vosku s karnaubou na pneumatiky od Dodo Juice pre matný efekt a ochranu pneumatík.
Celý článok
Ako postupovať pri leštení koncoviek výfuku
Postup pri leštení kovov a chrómu - leštili sme koncovky výfuku na Mini Cooper S.
Celý článok
Chemická dekontaminácia laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých čiastočiek pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze, ktorý môžete využiť aj na efektívne čistenie kolies.
Celý článok